www.mikrasiaflo.gr

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Βρίσκεστε εδώ: | Εκδηλώσεις | 2010 | Εκδήλωση για τη Μικρασιατική καταστροφή
E-mail Εκτύπωση PDF

12 Σεπτεμβρίου 2010


Κοιμήθηκαν αποβραδίς νοικοκυραίοι στον τόπο τους και ξύπνησαν φυγάδες, θαλασσοπόροι, Prosfigesάστεγοι άποροι, αλήτες και ζητιάνοι στα λιμάνια του Πειραιά, της  Σαλονίκης, της Καβάλας του Βόλου, της Πάτρας.

Ενάμισι εκατομμύριο αγωνίες και οικονομικά προβλήματα ξεμπαρκάρανε στο φλούδι της Ελλάδας, με μια θλιβερή ταμπέλα κρεμασμένη στο στήθος: «Πρόσφυγες!» Που να ακουμπήσουν οι πρόσφυγες; Τι να σκεφτούν; τι να ξεχάσουν;  τι να πράξουν; που να δουλέψουν; πώς να ζήσουν;

Τρέμαν ακόμα απ΄ το φόβο. Τα μάτια τους ήταν κόκκινα απ΄ το αιμάτινο ποτάμι της κόλασης που διάβηκαν. Και σαν πάτησαν σε στέρεο έδαφος, μετρήθηκαν να δουν πόσοι φτάσανε και πόσοι λείπουν. Κι οι ζωντανοί δεν το πιστεύανε, μόνο άπλωναν τα χέρια τους στο κορμί τους και το ψάχνανε, για να βεβαιωθούνε πως δεν ήταν βρικόλακες. Και ψάχναν και για την ψυχή τους, να δουν αν ήταν στη θέση της.  Μ΄ αυτή ήταν άφαντη. Είχε μείνει πίσω στην πατρίδα κοντά στους αγαπημένους νεκρούς και στους αιχμαλώτους, κοντά στα σπιτάκια, στα χωράφια, στις δουλειές….

Κι είπαν: περαστικοί είμαστε, ας βολευτούμε όπως όπως, κι αύριο θα ματαγυρίσουμε στα μέρη μας. Κι αποζητούσαν, τούτη την ελπίδα, με την ίδια λαχτάρα σαν το ψωμί το νερό και τ΄ αλάτι.

Τόσοι ήταν, ενάμισι εκατομμύριο ρωμιοί μικρασιάτες, που στριφογύριζαν τώρα στο καύκαλο της Ελλάδας, σαν περιπλανώμενοι ιουδαίοι διωγμένοι από τη γη της Χαναάν. Χωρίς πατρίδα χωρίς δουλειά χωρίς σπίτι. Και μόλις χτες να θυμάσαι πως ήσουνα νοικοκύρης.

(Διδώ Σωτηρίου Ματωμένα Χώματα)


 

Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010 και ώρα 18:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την 88η επέτειο της Μικρασιατικής καταστροφής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο κ. Δήμαρχος Φλώρινας, ο κ. Νομάρχης και ο κ. Αντινομάρχης Φλώρινας, ο κ. Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Φλώρινας και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση περιλάμβανε ομιλία του πατρός Ειρηναίου Χατζηεφραιμίδη, Επίκουρου καθηγητή του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα:

"Μικρά Ασία: Λίκνο πολιτισμού και αιώνιας ακτινοβολίας"

Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε το ντοκιμαντέρ «ΜΝΗΜΗ ΕΞΟΔΟΥ» παραγωγής του Συλλόγου, βασισμένο στο ιστορικό αρχείο του Συλλόγου με καταγραφές και μαρτυρίες  για την Μικρασιατική καταστροφή.

Ακολούθως το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Μικρασιατών Νέας Ευκαρπίας «το Ουσάκ» υπό την διεύθυνση της εκλεκτής χοροδιδασκάλισας κ. Φούλης Καραγαβριηλίδου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα της Μικρασίας που καταχειροκροτήθηκαν.

 

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στις 11:00 τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο του εκ Κιουταχείας μακεδονομάχου Ιωάννη Ιωαννίδη υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της γενοκτονίας και της μικρασιατικής καταστροφής.

Στην τελετή που παρέστησαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλης. Ο καθηγητής Μέσης εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Χατζής εκφώνησε εξαιρετική ομιλία με διαχρονικά και επίκαιρα μηνύματα. Κατά την εκδήλωση η Αρσενία Σάββα απάγγειλε σχετικό με την επέτειο ποίημα.